VINCI Construction UK

Media Centre

Finalists Announced for CMYA 2020 Awards

Finalists Announced for CMYA 2020 Awards

Finalists for Construction Manager of the Year have now been released. The awards (CMYA) are organised by the Chartered Institute of Building and showcase a very high level of professionalism.

Jonathan Roberts, who recently delivered a stunning transformation to VINCI Construction UK's 55m Barton Square's Trafford Centre project in Manchester and Paul Turner for his part in the 70m redevelopment of Warrington Town Centre, known as Time Square, have both been shortlisted as finalists.

Warrington Town Centre
The scheme, a design and build project for a mixed-use development of Warrington Town Centre, was delivered in a phased and live operational city centre environment.

The project had multiple work streams including:
* Construction of a new 2500 seat 13 screen cinema complex for Cineworld with 7 retail/ restaurant units below at ground and mezzanine level, with service yard and carpark to the rear.
* A new 100,000 ft2, four-story office block comprising shell / core construction with both Category 'A' and 'B' fit-out works.
* Construction of a new permanent market hall inclusive of stall fit out with basement storage area, inclusive of service tunnel, ground floor and mezzanine retail space to provide circa 50,000 ft2 of lettable retail space.
* Site wide infrastructure works including the construction of a new primary substation and the provision for both new and the diversion of existing utility services, new foul and surface water drainage.

Barton Square
Was completed in under 20-months providing strategic and technical expertise throughout, spans 200,000 sq ft, and stands to the East of the main centre. Originally opened in 2008, the wing connects with the main mall via a pedestrian bridge and was conceived as a focus point for homewares retailers. Even back then John Whittaker of Peel wished to install the dome and barrel vault glazed roof but alas due to planning restrictions had to wait. The roof structure, including the dome and support structures, total 7,316 pieces of steel throughout the whole project, weighing in at around 1,350 tonnes.

VINCI commissioned the design of four bespoke gantries to lift the glass from the ground into position on the frame, which meant avoiding the use of tower cranes in the courtyards and removing the need for a scaffolding protection deck above the existing shoppers. In total 1,888 pieces of double-glazed coated glass to reduce heat gain in the mall were installed, totalling 252 tonnes!

With Merlin-owned Sea Life one of Barton Square's tenants, VINCI had to factor in the welfare of several thousand sea creatures. The marine life is very sensitive to noise and vibrations, meaning the contractor had to carry out 24-hour automated vibration and noise monitoring to ensure the creatures did not suffer.

Good Luck Jonathan and Paul and well done to all the delivery team on such spectacular projects.

Date: 18 August 2020

< Back


Copyright © VINCI Construction UK Limited